آرامگاه همایون
آرامگاه همایون در دهلی
کشور هندوستان جزو آن دسته از موقعیتهای مکانی است که باید حتماً در آن حضور پیدا کنید تا بتوانید حجم عظیمی از زیباییها و جاذبههای دیدنی منحصربهفرد موجود را درک کنید. دلیل این موضوع نیز فراز و نشیبهای بسیار زیادی بوده که باعث شده هندوستان به یکی از کشورهای جذاب تبدیل شود. یکی از این زیباییها مخصوصاً برای ایرانیان، آرامگاه همایون در دهلی است که باغی ایرانی و با اصالت را شامل میشود. به گفته بسیاری از گردشگران آرامگاه همایون به یکی از عجایب دهلی تبدیل شده و وجود بخشهای مختلف در آن میتواند روزی متفاوت را بسازد.
معرفی آرامگاه همایون
دومین پادشاه مغولها میرزا نصیرالدین همایون نام داشته که معمولاً افرادی که اهل مطالعات تاریخی باشند به خوبی این فرد را میشناسند. آرامگاه این پادشاه مقتدر در دهلی هندوستان بنا شده و امروزه توانسته به یکی از جاذبههای دیدنی و گردشگری این کشور تبدیل شود. این آرامگاه در میان درختان و فضای سرسبز بنا گردیده تا منظرهای زیبا و چشم نواز را به گردشگران تقدیم کند. یکی از دلایلی که باعث جلب توجه گردشگران به آرامگاه همایون شده آن است که این آرامگاه به عنوان اولین باغ ایرانی در شبه قاره هند تاسیس شده و خودنمایی میکند. درواقع این آرامگاه تداعیگر هنر معماری ایرانی و همچنین عشق همسر ایرانی همایون به وی است.
آشنایی با تاریخچه آرامگاه همایون
بعد از به پایان رسیدن عمر شاه همایون، یک سال بعد از آن همسر ایرانی پادشاه که یکی از هنرمندان خلاق معماری در ایران بود دست به ساخت آرامگاهی با شکوه زد. درواقع حمید بانو بیگم به منظور ادای عشق و احترام به همسر خود این مقبره را ساخت تا بتواند این موضوع را به خوبی ابراز کند. برای ساخت این آرامگاه ۸ سال زمان صرف شده و طرح اولیه این کار بر عهده بانو بیگم بوده و در پیاده سازی آن از پدر و پسری به نامهای محمد بن میرک و میرک غیاث الدین کمک گرفته شد. در طول قرنها این آرامگاه شاهد غفلتها و انحطاطهای زیادی بوده و تغییرات بسیاری در اطراف آن رخ داده است.
درواقع بعد از تسلط یافتن حاکمان استعماری، در اطراف این آرامگاه ۴ باغ مختلف وجود داشت که جای خود را به یک باغ بزرگ به سبک انگلیسی دادند که در سال ۱۸۶۰ این باغ انگلیسی طراحی و اجرا گردید. پس از کلی فراز و نشیب در ابتدای قرن بیستم نائب السلطنه آن دوران یعنی لرد کرزن دستور بازسازی مجموعه مقبرههای اصلی موجود در آرامگاه را داد. یکی از نکات بسیار جالب در خصوص آرامگاه همایون آن است که این مجموعه که یکی از بناهای تاریخی موجود بهحساب میآید نقش بسیار مهمی در تاریخ مدرن هندوستان داشته است.
معماری آرامگاه همایون دهلی
معماری درنظر گرفته شده برای آرامگاه همایون دهلی از نوع ایرانی بوده و به یک میراث بسیار ارزشمند تبدیل شده است. برای ساخت این آرامگاه از آجر قرمز بهره برده شده که مقبره همایون شاه از سنگ مرمر طلایی و مشکی ایجاد شده است. زمانی که به گنبدهای آرامگاه همایون نیز توجه میکنید از سبک ایرانی با سنگ مرمر لذت میبرید. ارتفاع درنظر گرفته شده برای این بنا ۴۷ متر بوده که توانسته شکوه بسیار زیادی به سبک معماری ایرانی ببخشد.
بخشهای مختلف آرامگاه همایون دهلی
در آرامگاه همایون دهلی جاذبههای دیدنی و گردشگری بسیار زیادی وجود دارد که در سفر خود باید به این بخشها توجه داشته باشید. به جز مقبره امپراتوری، در این مجموعه چندین بنای تاریخی و مقبره دیگر نیز وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
• مقبره و مسجد عیسی خان: یک مجموعه گنبدی شکل در آرامگاه همایون دهلی وجود دارد که قدمت آن همانند آرامگاه اصلی بوده و در کنار عربسرا و استراحتگاهی که برای صنعتگران اختصاص داده بودند، قرار دارد.
• مقبره و مسجد افسر والا: یکی دیگر از بخشهای موجود در این مجموعه به مقبره و مسجد افسر والا اختصاص دارد که با طراحی خاص خود میتواند نظر شما را به خود جلب کند.
• باغ و آرامگاه بو حلیمه: یک مجموعه باغ در آرامگاه همایون ایجاد شده که مقبره آن بر روی یک سکوی مرتفع قرار دارد که به آرامگاه بو حلیمه اختصاص پیدا کرده است.
• مقبره حمیده بیگم: یکی از همسران همایون که مادر اکبر حمیده بیگم بود، مقبره آن در این بخش از آرامگاه همایون قرار دارد.
هزینه و زمان پیشنهادی برای بازدید از آرامگاه همایون
از آنجایی که آرامگاه همایون یکی از با ارزشترین بناهای موجود در هندوستان بهشمار میآید پس دولت هند برای بازدید از این مجموعه هزینه خاصی را درنظر گرفته است. بعد از آنکه هزینه مورد نظر را پرداخت کردید میتوانید وارد یکی از زیباترین و باشکوهترین بناهای موجود در هندوستان شوید. این مجموعه حداقل دو ساعت زمان لازم دارد تا شما را به سفری طولانی ببرد و زیباییهای بسیاری را تقدیم شما کند. توجه داشته باشید که شما میتوانید به صورت اینترنتی نیز بلیط آرامگاه همایون را تهیه کنید و در صفهای طولانی منتظر نمانید.
بهترین فصل برای بازدید از آرامگاه همایون
یکی از بهترین زمانهای حضور پیدا کردن در دهلی با توجه به آب و هوای این شهر اواسط فصل پاییز تا اواخر زمستان است. در این بازه زمانی شما با آب و هوای بسیار مطلوب و دلنشین روبرو میشوید که میتوانید هم از آرامگاه همایون و هم از دیگر جاذبههای دیدنی و گردشگری موجود در دهلی و هندوستان لذت ببرید. یکی از نکات حائز اهمیت آن است که برای دوری از شلوغی و رفت و آمد زیاد میتوانید ۴ تا ۶ عصر را برای تماشای آرامگاه انتخاب کنید.
لیست رستورانها و هتلهای نزدیک آرامگاه همایون
اگر جزو گردشگرانی هستید که تمایل دارید در دهلی و در نزدیکی آرامگاه همایون اقامتی بینظیر و آرامبخش را تجربه کنید باید بهترین هتلهای موجود را انتخاب نمایید. هتلهایی نظیر لودی، وست این، پراید و… میتوانند نظر شما را به خود جلب کنند. علاوهبر آن، به منظور شکمگردی در هندوستان میتوانید به سراغ رستوران کوپر گریل، کریم، ایندین اکسنت و… بروید.
جاذبههای دیدنی اطراف آرامگاه همایون
پس از گشتوگذار در آرامگاه همایون با آن همه زیبایی و شکوه آن هم برای ایرانیان، میتوانید به دیگر دیدنیهای اطراف این مجموعه بروید. در ادامه به جاذبههای دیدنی اطراف آرامگاه همایون در دهلی اشاره میکنیم.
باغ لودی
در پایتخت هندوستان یعنی دهلی باغی بسیار وسیع و گسترده که حدوداً ۳۶۰ هزار متر مربع است خودنمایی میکند. این باغ در قرن پانزدهم میلادی تاسیس شد و به دست فردی به نام لودی طراحی گردید و به همین دلیل نام آن را باغ لودی قرار دادند. از آنجایی که این باغ اهمیت بسیار زیادی برای هندوستان دارد توسط سازمان باستانشناسی نگهداری میشود و به طور گسترده به آن رسیدگی میکنند. زمانی که به سبک معماری باغ لودی توجه میکنید به معماری دوران حکومت مغولها میرسید که در آن زمان از سبک معماری بریتانیایی پیروی میکردند.
قلعه پورانا کیلا
در فاصله 3.5 کیلومتری از آرامگاه همایون قلعه پورانا کیلا وجود دارد که یکی از قدیمیترین قلعههای دهلی بهشمار میآید. این قلعه سراسر شکوه و عظمت بوده و به دستور شیر شاه سوری، بنیانگذار سلسله سوری در هندوستان ایجاد شده است. تا به حال سال ساخت این بنا تشخیص داده نشده اما باستان شناسان بر این عقیده هستند که در سال ۱۵۴۵ این بنا ایجاد شده و پسر سلطان سوری آن را به پایان رسانده است. امروزه در محوطه این مجموعه نمایشگاههای گوناگون و گاهاً تئاتر برپا میشود و گردشگران زیادی راهی آن میشوند.
دروازه هند دهلی
یکی از بناهایی که یادآور روزگار جنگ جهانی اول در هندوستان بهشمار میآید دروازه هند دهلی است. درواقع این بنا سمبلی از کشتگان سربازهای هندی در ارتش بریتانیا بوده که توانسته به یکی از مهمترین جاذبههای توریستی تاریخی در دهلی تبدیل شود. زمانی که به معماری این دروازه نگاه میکنید هیچ اثری از معماری هندوستان در آن مشاهده نمیکنید و حتی تزیینات موجود نیز از معماری هندوستان تاثیر نگرفتهاند. در حالت کلی این دروازه به صورت چهار طاقی ساخته شده تا رفتوآمد به سادگی صورت بگیرد و وجود مجسمه سنگی، زیبایی آن را افزایش داده است.
پارک ملی جانورشناسی دهلی
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری و تفریحی نزدیک به آرامگاه همایون به پارک ملی جانورشناسی اختصاص دارد که در ۴ کیلومتری این مجموعه خودنمایی میکند. این پارک ملی وسعتی معادل با ۱۷۶ هکتار دارد که ۱۳۵۰ حیوان در این مجموعه زندگی میکنند. این تعداد حیوان از ۱۳۰ گونه حیوانات و پرندگان هستند که از سرتاسر جهان جمعآوری شدند و به پارک ملی جانورشناسی دهلی آورده شدهاند. شما میتوانید در پارک انواع حیوانات نظیر ببر سفید، پلنگ، خرس، روباه، میمون، زرافه، شامپانزه، کرگدن شاخدار و… را مشاهده کنید.
سخن پایانی
یکی از اولین باغهای ایرانی که توانسته در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشد و در شبه قاره هندوستان نیز اعلام حضور کند آرامگاه همایون است. این آرامگاه که برای میرزا نصیرالدین همایون، دومین پادشاه مغولها طراحی شده توانسته نظر بسیاری از مسافران را به خود جلب کند. این بنای ارزنده نمایانگر تاریخ شهر دهلی بوده و توانسته زیباییهای بسیاری را تقدیم نماید. شما میتوانید اواسط فصل پاییز تا اواخر زمستان را برای بازدید از این آرامگاه درنظر بگیرید و در شرایطی بسیار مطلوب و با آب و هوای عالی به گشت و گذار بپردازید.