قلعه یدیکوله
قلعه یدیکوله
در دل شهر استانبول در کشور ترکیه میتوانید به سفری دل بسپارید و خود را در اعماق تاریخ ببینید. قلعه یدیکوله یکی از باشکوهترین و در عین حال خاصترین قلعههای موجود در ترکیه بوده که گردشگران بسیاری را به سمت خود میکشاند. این قلعه زیبا که به هفت برج نیز شهرت دارد در قرن پنجم میلادی و در دوره بیزانس طراحی و ساخته شد. پس از حضور پیدا کردن در این مجموعه میتوانید راهی دیگر جاذبههای دیدنی و گردشگری شوید که میتوان به مسجد جدید یا ینی جامی، آب انبار باسیلیکا، بازار بزرگ استانبول، موزه هنرهای ترکی و اسلامی و... اشاره داشت.
تاریخچه قلعه یدیکوله
یکی از بناهای تاریخی باشکوه و پر رمز و راز استانبول که حکایتی طولانی و پرفراز و نشیب دارد، قلعه یدیکونه بهشمار میآید. این قلعه که به "هفت برج" نیز معروف است، در طول تاریخ شاهد رویدادهای مهمی بوده و نقشهای متفاوتی را ایفا کرده است. ساخت اولیه قلعه یدیکوله به دوره بیزانسی باز میگردد. درواقع در قرن پنجم میلادی، امپراتور تئودوسیوس دوم دستور ساخت این قلعه را صادر کرد تا بتواند به عنوان یک دژ دفاعی در برابر حملات خارجی عمل نماید.
با گذر زمان و پس از فتح استانبول توسط عثمانیها در سال 1453، قلعه یدیکوله دستخوش تغییرات و بازسازیهای گستردهای قرار گرفت. عثمانیها از این قلعه به عنوان زندان، محل اقامت برخی از مقامات عالیرتبه و همچنین به عنوان یک پایگاه نظامی استفاده میکردند. در قرن بیستم نیز قلعه یدیکوله به تدریج اهمیت نظامی خود را از دست داد و به یک جاذبه گردشگری تبدیل شد. در سالهای اخیر، تلاشهای زیادی برای مرمت و بازسازی این قلعه انجام شد تا بتوانند آن را برای نسلهای آینده حفظ نمایند.
راه رسیدن به قلعه یدیکوله ترکیه
چگونه میتوان به قلعه تاریخی یدیکوله رسید؟ یکی از سوالات اساسی بسیاری از گردشگران بوده که ذهن آنها را به خود درگیر کرده است. در حالت کلی قلعه یدیکوله در منطقه فاتح استانبول واقع شده و به دریای مرمره اشراف دارد. این قلعه در جاده ساحلی بوده و از سارایبورنو تا باکرکوی خودنمایی میکند. علاوهبر آن، راههای مختلفی برای رسیدن به قلعه یدیکوله وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
• اتوبوس: یکی از سادهترین روشها برای گردشگران تا بتوانند خود را به قلعه یدیکوله برسانند، استفاده از اتوبوس است. میتوانید از میدان تکسیم یا سایر نقاط مرکزی استانبول، سوار اتوبوسهایی شوید که به سمت قلعه یدیکوله حرکت میکنند.
• مترو: با استفاده از خط مترو مرمره، میتوانید به ایستگاه کازلیچمه بروید و سپس با کمی پیادهروی به قلعه برسید. این روش، مخصوصا در ساعات شلوغ میتواند سریعتر از اتوبوس باشد.
• تاکسی: اگر ترجیح میدهید تا از تاکسی استفاده کنید، با نشان دادن آدرس قلعه به راننده، به راحتی به مقصد خواهید رسید.
معماری قلعه یدیکوله
در قلعه یدیکوله با تاریخچه پربار و معماری منحصربهفردی روبهرو میشوید که یکی از جذابترین آثار تاریخی استانبول نیز محسوب میشود. این قلعه که در طول تاریخ شاهد رویدادهای مهمی بوده، نمادی از قدرت و استحکام است. دلیل این موضوع نیز ویژگیهای برجسته معماری قلعه یدیکوله بوده که باعث شده تا نظر دولتمردان هر دوره را به خود جلب کند. یکی از بارزترین ویژگیهای قلعه یدیکوله، دیوارهای بسیار ضخیم و مستحکم آن است. این دیوارها از سنگهای بزرگ و محکمی ساخته شدهاند که در برابر حملات دشمنان مقاومت میکردهاند. علاوهبر آن، وجود برجهای بلند و استوار بسیاری که به آن منظرهای باشکوه بخشیدهاند. این برجها علاوهبر جنبه دفاعی، برای دیدهبانی و کنترل اطراف نیز مورد استفاده قرار میگرفتهاند.
در این مجموعه باشکوه دروازههای بزرگ و محکمی وجود دارد که نمادی از قدرت و عظمت این بنا هستند و این دروازهها با تزئینات و کندهکاریهای زیبایی آراسته شدهاند. در حالت کلی قلعه یدیکوله دارای یک سیستم دفاعی پیچیده و هوشمندانه است و خندقهای عمیق، برجهای نگهبانی و دیوارهای داخلی از جمله عناصر این سیستم دفاعی بهشمار میآیند. یکی از نکات بسیار مهم در ساخت قلعه یدیکوله، مصالح استفاده شده است که میتوان به سنگهای بزرگ، آجر، و ملات اشاره کرد. سنگهای به کار رفته در دیوارها، بسیار مقاوم و سنگین هستند و به استحکام قلعه کمک کردهاند.
آشنایی با برج های موجود در یدیکوله
زمانی که راهی قلعه یدیکوله در استانبول شدید، برجهای مختلفی را در این بنای عظیم و باشکوه میبینید. هر یک از این برجها برای فعالیت خاصی ساخته شدهاند و کاربری خاصی دارند. در ادامه به تمامی برجهای موجود در یدیکوله اشاره میکنیم.
برج بیزانسی قلعه یدیکوله استانبول
یکی از جذابترین بخشهای قلعه یدیکوله، برج بیزانسی است که شکوه بسیاری را به نمایش میگذارد. این برج، با قدمت طولانی و معماری خاص خود، گواهی بر تاریخ پرفراز و نشیب استانبول است. همانطور که از نام این برج مشخص است، در دوره بیزانسی ساخته شده و بخشی از سیستم دفاعی شهر قسطنطنیه (استانبول کنونی) بوده است. در طول تاریخ، برج بیزانسی کاربریهای مختلفی داشته که از جمله این کاربریها میتوان به زندان، برج نگهبانی و حتی محل اعدام اشاره کرد. برج بیزانسی در طول زمان دستخوش تغییرات و بازسازیهای مختلفی بوده که به عنوان مثال، بر اثر زلزله آسیب دیده و در دوره عثمانی مورد بازسازی قرار گرفته است. ویژگیهای معماری برج شما را شگفتزده خواهد کرد که میتوان به ساختار مستحکم، نمای بیرونی، طبقات داخلی، دید وسیع و... اشاره کرد.
برج عثمان جوان قلعه یدیکوله
برج عثمان جوان به دلیل رویداد غمانگیزی که در آن رخ داده، شهرت خاصی دارد. درواقع این برج به دلیل آنکه سلطان عثمان دوم که جوانترین سلطان عثمانی بوده و در آن به قتل رسیده، به این نام معروف شده است. طبق روایات تاریخی، سلطان عثمان دوم در طبقه دوم این برج زندانی و سپس به طرز فجیعی به قتل رسیده است. قبل از این رویداد، این برج مانند سایر برجهای قلعه یدیکوله، کاربریهای مختلفی داشته که از جمله این کاربریها باید به زندان، برج نگهبانی و محل اعدام اشاره نمود. توجه داشته باشید که برج عثمان جوان به عنوان نمادی از یک تراژدی تاریخی شناخته میشود و این برج به دلیل داستان غمانگیزی که به آن مرتبط است، یکی از جاذبههای گردشگری قلعه یدیکوله محسوب میشود.
برج اسلحهسازی قلعه یدیکوله
اگر تمایل دارید تا به یکی از برجهای تاریخی و پررمز و راز قلعه یدیکوله استانبول سر بزنید باید برج اسلحهسازی را انتخاب کنید. این برج که در گذشته به عنوان انبار مهمات و اسلحه استفاده میشد، امروزه به یکی از جاذبههای گردشگری این قلعه تبدیل شده است. در طول تاریخ، این برج شاهد رویدادهای مهمی بوده که به عنوان مثال، هزاران نفر از جمله دو زندانی دولتی در این برج به قتل رسیدهاند. با گذشت زمان، کاربری این برج تغییر کرده و در دورههای مختلف از آن به عنوان زندان، انبار غله و حتی محل نگهداری شیرها استفاده شده است.
برج احمد قلعه یدیکوله
به دلیل آنکه ساخت برج احمد در زمان سلطنت سلطان احمد سوم (۱۷۰۳-۱۷۳۰) آغاز و در زمان سلطان عثمان سوم (۱۷۵۲-۱۷۵۷) به پایان رسید، به نام برج سلطان احمد سوم شهرت پیدا کرد؛ اما با گذشت زمان، به سادگی برج احمد نامیده شد. این برج به دلیل رویدادها و ویژگیهای منحصربهفرد، جایگاه ویژهای در میان سایر برجهای این قلعه دارد و مانند سایر برجهای قلعه یدیکوله، برج احمد نیز کاربریهای مختلفی داشته است. این کاربریها شامل زندان، برج نگهبانی و انبار میشوند که توانسته رویدادهای تاریحی بسیاری را شاهد باشد. در حالت کلی برج احمد دارای چندین طبقه است که هر طبقه کاربری خاصی داشته است. علاوهبر آن، نمای بیرونی این برج با سنگهای تراشیده شده و تزئینات سادهای آراسته شده است.
برج خزانه قلعه یدیکوله
همانطور که از نام برج خزانه مشخص است، این برج در گذشته به عنوان محل نگهداری گنجینهها و اسناد ارزشمند دولت عثمانی مورد استفاده قرار میگرفته است. پس از فتح استانبول توسط عثمانیها، این برج به عنوان خزانه دولت انتخاب شد و بسیاری از گنجینههای ارزشمند امپراتوری در آن نگهداری میشد. با گذر زمان و در زمان سلطنت سلطان مراد سوم، خزانه دولتی به کاخ توپکاپی منتقل شد و برج خزانه به زندان و سیاهچال تبدیل گردید.
نامهای دیگری نیز برای این مجموعه درنظر گرفتند که به این برج "برج ارزن" نیز گفته میشد؛ همچنین، به دلیل اتفاقات غمانگیزی که در آن رخ داده، آن را "عمارت سوزان" نیز مینامیدند. موقعیت قرارگیری برج خزانه بسیار مناسب است که در سمت راست دروازه ورودی قلعه قرار دارد و به دلیل اهمیت بالای محتوای این برج، در گذشته تدابیر امنیتی بسیار قوی برای آن درنظر گرفته شده بود.
برج توپ قلعه یدیکوله
یکی دیگر از باشکوهترین و مهمترین برجهای موجود در قلعه یدیکوله استانبول، برج توپ بهشمار میآید. همانطور که از نام آن نیز پیداست، این برج در گذشته به عنوان پایگاهی برای توپخانه قابل استفاده بوده است. در ابتداییترین اقدام از آن به عنوان یک برج دیدهبانی استفاده میشد؛ اما پس از اختراع توپ، به برج توپخانه تبدیل شد. باید توجه داشته باشید که برج توپ نقش بسیار مهمی در دفاع از شهر استانبول ایفا میکرد و توپهای مستقر در این برج، تهدیدی جدی برای کشتیها و مهاجمان بودند. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، کاربری این برج نیز تغییر کرد. در دورههای مختلف، از آن به عنوان زندان و محل نگهداری پرندگان نیز استفاده شده است.
برج سیاهچال قلعه یدیکوله
تاریخچهای تاریک و رازآلود پشتسر برج سیاهچال وجود دارد. این برج به دلیل کاربری خاص خود به عنوان زندان و محل شکنجه، از شهرتی هولناک برخوردار است. در حالت کلی این برج در طول تاریخ به عنوان سیاهچال و زندان استفاده میشد و زندانیان سیاسی، جنگی و افرادی که مرتکب جرایم سنگینی میشدند را در این برج نگهداری میکردند. علاوهبر زندان بودن، این برج به عنوان محلی برای شکنجه نیز شناخته شده و روشهای مختلفی برای شکنجه زندانیان در این برج به کار میرفته است. یکی از ویژگیهای منحصربهفرد این برج، وجود کتیبههای فراوانی بوده که توسط زندانیان بر روی دیوارها حک شده است. این کتیبهها را دعا، شعر، اعترافات و حتی توهین به جلادان شامل میشود.
افسانهها و شایعات پیرامون قلعه یدیکوله
قلعه یدیکوله همواره کانون توجه افسانهها و شایعات بوده و حرف و سخنهای بسیاری پشت آن وجود داشته است. در حقیقت این قلعه به مکانی برای روایت داستانهای ترسناک، عاشقانه و اسرارآمیز تبدیل شده و توانسته راهی برای جذب گردشگر نیز باشد. دلایل بسیاری وجود دارد که باعث شده است تا قلعه یدیکوله اینقدر افسانهای باشد. استفاده از این قلعه به عنوان زندان، سیاهچال و محل شکنجه، فضایی مرموز و ترسناک به آن بخشیده که باعث آن همه شایعات و افسانه شده است.
علاوهبر آن، اعدامها، شورشها و زندانی شدن شخصیتهای مهم تاریخی در این قلعه، بر جذابیت داستانهای آن افزوده است. معماری خاص قلعه، با برجهای بلند، راهروهای تاریک و سلولهای انفرادی، فضایی مرموز و وهمآور ایجاد کرده و به یکی از دلایل این موضوع بدل شده است. با توجه به این تفاسیر باید به برخی از مشهورترین شایعات و افسانهها اشاره کنیم.
• چاه خونین: گفته میشود در یکی از برجهای قلعه، چاهی وجود دارد که خون زندانیان اعدامی در آن ریخته میشده است.
• تونلهای مخفی: برخی معتقدند تونلهای مخفی بسیاری در زیر قلعه وجود دارد که به مکانهای مختلف شهر منتهی میشوند.
ن شبحهای سرگردان: بسیاری از بازدید کنندگان از دیدن شبح افرادی که در این قلعه زندانی یا اعدام شدهاند، خبر دادهاند.
• گنجینههای پنهان: افسانههای زیادی درباره گنجینههای پنهان در زیر قلعه وجود دارد که هنوز کشف نشدهاند.
• نفرین فرعون: برخی معتقدند که نفرین فرعون بر این قلعه سایه افکنده و باعث وقوع اتفاقات عجیب و غریب شده است.
اطلاعات بازدید ار قلعه یدیکوله
به منظور بازدید از قلعه یدیکوله، باشکوهترین و زیباترین قلعه موجود در ترکیه میبایست از یک سری اطلاعات کمک گرفت. در ادامه میتوانید ساعت بازدید و ورودی آن را مورد بررسی قرار دهید.
• ساعت بازدید: همه روزه از ساعت ۹ صبح تا ساعت ۵ بعدازظهر
• هزینه ورودی: ۱۰۰ لیر
• شماره تماس: ۹۰۲۱۲۴۵۳۱۴۵۳+
جاذبه های دیدنی نزدیک قلعه یدیکوله
در نزدیکی قلعه یدیکوله شما میتوانید جذابیتهای بسیاری را مشاهده کنید و راهی هر یک از آنها شوید. این جاذبههای دیدنی و تفریحی راهی عالی برای پر کردن روز شما هستند تا بتوانید به بهترین نحو از روز و سفر خود لذت ببرید. از بهترین و خاصترین جاذبههای دیدنی نزدیک قلعه یدیکوله میتوان به موارد زیر اشاره داشت.
• مسجد آبی
• کاخ توپکاپی
• بازار ادویه یا بازار مصری های استانبول
• مسجد جدید یا ینی جامی
• آب انبار باسیلیکا
• بازار بزرگ استانبول
• موزه هنرهای ترکی و اسلامی
• مسجد ایاصوفیه
• مسجد رستم پاشا
• موزه موزاییک استانبول
• پل گالاتا
سخن پایانی
راه پیدا کردن به تاریخ و حضور در مکانهای تاریخی و دیدنی میتواند گردشگران را به فکر وا دارد. قلعه یدیکوله با آن همه فراز و نشیب و تاریخ پربار بدونشک یک فضایی عالی برای گردشگران است. این قلعه که در دل شهر استانبول قرار گرفته میتواند با برجهای منحصربهفرد و رمزآلود خود روزی کاملا متفاوت را برای شما رقم بزند. وجود برجهایی نظیر بیزانسی، اسلحهسازی، برج احمد و... جزو مهمترین برجهای موجود هستند. باید بدانید که شایعات و افسانههای بسیاری نیز همراه این قلعه بوده و همچنان وجود دارد که گاهی رعبآور نیز هستند.